H μέρα αρχίζει

Οι παιδαγωγοί έρχονται νωρίς κάθε πρωί στον παιδόκηπο για να προετοιμάσουν το χώρο, ώστε τα παιδιά να αισθανθούν ένα σπιτικό περιβάλλον να τα καλωσορίζει και μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Τα παιδιά καταφθάνουν μεταξύ 8.00 και 9.15. Οι παιδαγωγοί χαιρετούν προσωπικά το κάθε παιδάκι, ενώ είναι παράλληλα απασχολημένες σε κάποια οικοκυρική εργασία ή χειροτεχνία (ζωγραφική με νερομπογιές πάνω σε βρεγμένο χαρτί, χειροτεχνία με φελτ, κολάζ, ιχνογραφία με κέρινα κραγιόνια). Αφού τα παιδιά έχουν κρεμάσει τα παλτά τους κι έχουν φορέσει τα παντοφλάκια τους παίζουν ελεύθερα σε μικρές ομάδες. Αρχίζει η κουβέντα και μερικά παιδιά ίσως προτιμούν να βρίσκονται κοντά στις παιδαγωγούς, όπως έκαναν παλαιότερα τα παιδιά, βλέποντας, κάνοντας ερωτήσεις και «βοηθώντας» τους μεγάλους στη δουλειά που κάνουν.

Η χαρά του ελεύθερου παιχνιδιού

Ορισμένα παιδιά προτιμούν το ελεύθερο παιχνίδι. Οι καρέκλες στοιβάζονται πάνω στα τραπέζια και μεταμορφώνονται σε αεροπλάνο, τα τραπέζια μπαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο και το πλοίο είναι έτοιμο να σαλπάρει, οι καρέκλες τοποθετούνται γύρω από το τραπέζι, στην πιτσαρία θα σερβιριστούν σε λίγο μακαρόνια. Έτσι, κάθε πρωί τα παιδιά παίζουν στην Καρυδιά μόνο με τη δύναμη της φαντασίας τους. Δεν απασχολούμε τα παιδιά, αλλά τα αφήνουμε ελεύθερα να παίξουν επιστρατεύοντας κατά βούληση τη φαντασία, τη μίμηση, το παιχνίδι και τη δημιουργικότητά τους.

Η τακτοποίηση γίνεται διασκέδαση

Γύρω στις 10:30 τελειώνει το παιχνίδι με ένα τραγουδάκι συμμαζέματος. Παιδιά και παιδαγωγοί μαζεύουν όλοι μαζί και το κάθε πράγμα μπαίνει στη θέση του, ώστε να επιστρέψει η αρχική τάξη στο χώρο. Η τακτοποίηση είναι σημαντική εργασία και γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά να μην νιώθουν ότι είναι μια αγγαρεία που τους χαλάει τη διασκέδαση. Αφού τα πράγματα έχουν πάει στη θέση τους, τα παιδιά μαζεύονται σε κύκλο όπου τραγουδούν, απαγγέλλουν και δραματοποιούν ρυθμικά ποιηματάκια.

Οι δραστηριότητες της εβδομάδας

Ακολουθούν οι δραστηριότητες της ημέρας. Κάθε ημέρα της εβδομάδας έχει τη δική της δραστηριότητα:
Η Δευτέρα είναι η μέρα της ακουαρέλας και του κύκλου των τραγουδιών.
Η Τρίτη της ευρυθμίας.
Η Τετάρτη η μέρα του δάσους.
Η Πέμπτη η μέρα της χειροτεχνίας και του κύκλου των τραγουδιών.
Η Παρασκευή του ζυμώματος του ψωμιού.

Οι δυνάμεις της μίμησης

Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες δεν υπάρχει εσκεμμένη προσπάθεια να διδαχθούν τα παιδιά. Η συνειδητή πρόθεση του παιδαγωγού είναι τα παιδιά να μπορούν να μιμηθούν τις δραστηριότητες, να μαθαίνουν μέσω του παραδείγματος και να αφήνονται ελεύθερα να βιώσουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο και ρυθμό. Οι δυνάμεις μίμησης είναι πολύ έντονες σε αυτήν την ηλικία και μπορούν πολύ εύκολα να κατευθυνθούν, αν οι ενήλικες εκτελούν την εργασία τους συνειδητά και προσεκτικά, επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις με ρυθμικό και φυσικό τρόπο. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να κάνουν αρκετά πολυσύνθετες πρακτικές εργασίες, ακόμη και να κόψουν λαχανικά με το μαχαίρι ή να πριονίσουν με τη δασκάλα τους ένα ξυλαράκι, αν βλέπουν τακτικά τις εργασίες αυτές να γίνονται με αγάπη και φροντίδα.

Κολατσιό

Ο κύκλος κλείνει με ένα τελευταίο τραγούδι και όλοι μεταφέρονται στην τραπεζαρία για το κολατσιό. Τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους. Μερικά μεγαλύτερα παιδιά βοηθούν στο στρώσιμο του τραπεζιού. Τα παιδιά βάζουν ένα αρωματικό λάδι στα χέρια τους, πιάνονται μεταξύ τους και απαγγέλλουν ένα γνωμικό. Όλοι μαζί γεύονται το δεκατιανό που ετοιμάσανε προηγουμένως κατά τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού. Το γεύμα τελειώνει πάλι με ένα τραγούδι ή δίστιχο.

Παιχνίδι στον κήπο

Μετά το κολατσιό, ορισμένα παιδιά βοηθούν στο μάζεμα, άλλα στο πλύσιμο των πιάτων, ενώ τα υπόλοιπα βγαίνουν έξω στον κήπο για τη δεύτερη περίοδο ελεύθερου παιχνιδιού. Παίζοντας σε φυσικό περιβάλλον τα παιδιά ασκούν την κινητικότητά τους, την αίσθηση ισορροπίας και την αντοχή τους.

Γωνιά παραμυθιού

Στη 13.00 επιστρέφουν πάλι μέσα και συγκεντρώνονται στη «γωνιά του παραμυθιού» για να διηγηθούν οι παιδαγωγοί στα παιδιά μια ιστορία, ένα παραμύθι ή για να τους παίξουν ένα κουκλοθέατρο. Ήρεμα και διατηρώντας τη «μαγεία» της ιστορίας που άκουσαν, τα παιδιά ετοιμάζονται για την αναχώρηση.

Αναχώρηση

Οι γονείς παραλαμβάνουν τα παιδιά στις 13.30. Όσα παιδιά χρειάζεται παραμένουν στον παιδόκηπο έως τις 16.00 τρώνε όλα μαζί το φαγητό που έχουν φέρει από το σπίτι τους και ύστερα αποσύρονται στον χώρο του μεσημεριανού ύπνου. Χρειάζονται ησυχία και ξεκούραση για να ηρεμήσουν και να ισορροπήσουν. Έτσι επεξεργάζονται τα βιώματα του πρωινού και αντλούν νέες δυνάμεις για το υπόλοιπο της ημέρας.