Ο παιδόκηπος

Home / Ο παιδόκηπος

Το σχολείο μας δεν είναι απλώς ένα σχολείο,
είναι η προέκταση της οικογένειάς μας

Ο παιδόκηπος Καρυδιά είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών γονέων και εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται από το 2001 για την εφαρμογή και διάδοση της παιδαγωγικής Waldorf στην Ελλάδα, παιδαγωγικής που απορρέει από την «ανθρωποσοφία» του Rudolf Steiner.
Ένας παιδόκηπος Waldorf είναι η επέκταση της οικογένειας. Οι δραστηριότητες της ημέρας έχουν έναν ρυθμό και συγκεκριμένη δομή, από τη στιγμή που φτάνουν τα παιδιά μέχρι την αποχώρησή τους. Υπάρχει ισορροπία μεταξύ της καθημερινής εργασίας που χρειάζεται να γίνει, δηλαδή τη φροντίδα του χώρου και του κήπου, το ζύμωμα του ψωμιού, την προετοιμασία του κολατσιού κτλ. και των απλών χειροτεχνιών, όπως η υφαντική, το ξάσιμο του μαλλιού, η ακουαρέλα ή το ράψιμο. Επιπλέον, γίνονται γιορτές, αφήγηση παραμυθιών, τραγούδια και παιχνίδια. Και τέλος το δημιουργικό παιχνίδι μέσα και έξω από τον χώρο. Ίσως εκπλαγούν οι επισκέπτες με το πόσο απασχολημένα είναι τα παιδιά στον παιδόκηπο. Θα τα δουν να δουλεύουν με φτυάρια και τσουγκράνες, να ζυμώνουν τη σκληρή ζύμη ή να κυλούν μεγάλα κούτσουρα μπρος-πίσω στον κήπο.

Τα παιδιά ωστόσο δεν αφήνονται απλώς και μόνο να παίζουν. Ο ρόλος των παιδαγωγών μπορεί να είναι διακριτικός, εν τούτοις απαιτείται πολύχρονη εκπαίδευση και προετοιμασία για να μπορούν αποτελεσματικά να καθοδηγούν μέσω του υποδείγματος. Δίνοντας το παράδειγμα σε σκέψη και πράξη, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε το Καλό, το Όμορφο και το Αληθινό στην παιδική ψυχή.

Στον Παιδόκηπο της Καρυδιάς φιλοξενείται κάθε χρόνο μία ομάδα έως 20 παιδιών, ηλικίας 3-5 ετών.

Η ιστορία της Καρυδιάς

Οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της Καρυδιάς ξεκίνησαν το 2001 από γονείς και παιδαγωγούς που είχαν εμπνευστεί από επισκέψεις σε σχολεία Waldorf του εξωτερικού, καθώς και από ανθρώπους που είχαν ένα θερμό ενδιαφέρον για την ανθρωποσοφία. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τον χώρο της εκπαίδευσης και των καλών τεχνών. Από τότε μέχρι σήμερα πολύ γονείς ενώθηκαν στην ομάδα και ο καθένας/η καθεμία έχει βάλει το λιθαράκι του/της. Μετά από μερικές αλλαγές χώρου, σήμερα η Καρυδιά στεγάζεται στην Άνω Κηφισιά σε χώρο που διαθέτει άδεια παιδικού σταθμού και έχει εξελιχτεί σε μια μη-κερδοσκοπική εταιρία.

Η συμμετοχή των γονιών

Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση των μελών, η οποία αποτελείται από όλους τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών του παιδόκηπου. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας υλοποιεί τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και ρυθμίζει τα νομικά και οικονομικά ζητήματα. Βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της Καρυδιάς είναι η στενή συνεργασία γονέων και παιδαγωγών. Η συμμετοχή των γονέων στις μηνιαίες παιδαγωγικές συναντήσεις, η ενεργή ενημέρωσή τους ως προς την παιδαγωγική τέχνη, καθώς και η φυσική παρουσία τους, είναι απαραίτητα στοιχεία για τη ζωντανή λειτουργία του παιδόκηπου.

Το καταστατικό της Καρυδιάς